Enkhuizen bij kaarslicht

Geschiedenis

van Enkhuizen bij kaarslicht

MET DANK aan dick

Hoe het allemaal begon

De toenmalige stadsomroeper Dick Jans bezocht dikwijls evenementen waar hij ook stadsomroepers uit andere plaatsen ontmoette. Een van hen, de stadsomroeper van Ravenstein nodigde Dick uit om eens te komen kijken bij hun kaarsjesavond. December 1998 was het dan zo ver, een delegatie van Winkelhart Enkhuizen toog naar Ravenstein. Allereerst werden we ontvangen in het stadhuis van Ravenstein, waar ons een glaasje glüwijn werd aangeboden. Het stadhuis was sfeervol versiert met kaarsen.

De opening van het festijn werd verzorgd door de heer Dries van Agt, die een korte speech hield. Daarna begon onze wandeling, waarbij we de vuurkorven volgden die de route aangaven. Achter ieder raam brandden kaarsen, hetgeen een prachtig plaatje opleverde. Aan het einde van onze wandeling schoven we nog even aan om een drankje te nuttigen en al snel kwam het gesprek over de mogelijkheid om in Enkhuizen zoiets te organiseren.’t Suud was uitermate geschikt en kerken, waarin naar muziek kon worden geluisterd waren ook aanwezig(in Ravenstein was 1 kerk, die daarom bomvol was).

We togen huiswaarts, maar dit idee liet ons niet los.Toen we de route bekeken kwamen we tot de conclusie dat het wel erg leuk zou zijn als we de hele route verlichtten door middel van potten met waxientjes.Maar hoe kwamen we aan potten? Sprookjes Wonderland bracht uitkomst, hier was toch ieder jaar een avond met kaarsverlichting die door een groot aantal vrijwilligers aangestoken werd. We togen naar Wim de Vries of wij ze mochten lenen en zijn antwoord was “ja” mits we ze schoon terug zouden brengen. Zo gezegd zo gedaan. Ook nog een stukje in de krant, want we konden ook de grote Olvarit potjes goed gebruiken en zo konden we starten.

Ook Winkelhart Enkhuizen heeft onze organisatie met het opstarten geholpen door 2000 gulden ter beschikking te stellen, bovendien schonken diverse detaillisten waxientjes. Harry Groot maakte simpele kaarsenhouders en bij alle woonhuizen langs de route werd een kaarsenhouder met kaars en een brief met uitleg gebracht. Koren en andere muziekensembles werden uitgenodigd. Er was enige scepsis, maar toen het tijdens deze eerste Enkhuizen bij Kaarslicht ook nog windstil bleek te zijn was het succes compleet. Bewoners sleepten hun kerstboom naar buiten en op de stoepen werden  lichtjes uitgestald. Ook waren er veel huizen binnen prachtig versierd. Het was een lust voor het oog en er heerste een aparte sfeer. Tot heden is dat zo gebleven.

Enkele jaren na de start werd een thema toegevoegd om toch een beetje variatie aan te brengen. Dank zij de geweldige inzet van vrijwilligers en bewoners hebben we dit jaar weer een fantastische “Enkhuizen bij Kaarslicht ” gehad.